JOHNFORS (f. GUSTAFSSON, trol namnbytt till Kullberg?), SIGNE HULDA ADELE
1894-1984

Born 1894-04-17 in Kullen, Högsby.
Died 1984-10-13 in Västerviks vårdhem.
Buried in Högsby, i makens grav.

SIGNE HULDA ADELE JOHNFORS (f. GUSTAFSSON, trol namnbytt till Kullberg?). Born 1894-04-17 in Kullen, Högsby. Died 1984-10-13 in Västerviks vårdhem.

f PER EMIL GUSTAFSSON. Born 1858-06-05 in Berga säteri, Högsby. Died 1945-06-28 in Högsby. Torpare och arrendator.

m CHRISTINA MATHILDA CARLSDOTTER. Born 1860-07-25 in Ruda, Högsby förs./Trändeholm Staby. Died 1927-10-03 in Högsby.

Biography

Born 1894-04-17 in Kullen, Högsby.
Died 1984-10-13 in Västerviks vårdhem.
Buried in Högsby, i makens grav.
Dottern Catarina Bladin berättar:

Signe bodde sina första år med familjen på torpet Kullen under Berga säteri. 1910 flyttade hon tillsammans med föräldrarna och yngre syskon till Högsby, där föräldrarna arrenderade Högsholms prästgård till 1918, då de drog sig tillbaka till en nybyggd villa på Järnvägsgatan iHögsby. Signe var sjuklig som ung och vistades periodvis på sanatorium. Signe började sjunga i kyrkokören i Högsby redan i unga år och fortsatte med detta under större delen av sin livstid med undantag för de sista levnadsåren. Hon var också kyrkokörens solist under alla dessa år och anlitades ofta på såväl bröllop som begravningar ochkonserter. Efter 40 års tjänst i kyrkokören fick hon medaljen Musica Sacra.

Signe arbetade under ungdomsåren som barnflicka i Göteborg hos professor Ringström, som gav henne sånglektioner. Hon fick också följa med familjen Ringström till Berlin, där han var verksam en tid. Signe gifte sig i Högsby kyrka den 27 december 1931 med köpman David Hilding Johnfors, född i Fågelfors den 4 juli 1892. David Johnfors hade vid den tiden övertagit Carl Erikssons speceri- och diversehandel på Storgatan i Högsby. Efter makens död den 5 december 1942 började Signe arbeta i affären och var verksam där tills sonen Mats Johnfors övertog affären i slutet av 1950-talet.

När jag nu tar mig an uppgiften att göra en levnadsbeskrivning över min mor upptäcker jag, att jag tyvärr inte vet särskilt mycket om hennes ungdomsår. Hon hade det ju kämpigt med att försörja oss när pappa dog, och det blev aldrig någon tid över för några samtal om mer än vardagens bekymmer. Det var ju 40 års skillnad mellan mamma och mig så när jag blev vuxen nog att intressera mig för och vilja veta mer om hennes liv, var hon tyvärr senil och de sista 15-20 åren av hennes levnad blev kontakten med henne allt sämre. Om jag minns rätt var mor Signe gudmor till Stephan Kullberg, som kanske vet mer än jag om hennes tidigare år och kan komplettera mina uppgifter. Jag vet att hon uppskattade mycket att han alltid besökte henne, när han kom hem till Högsby på semestrar och vid helger. Morbror Hjalmar och moster Iwa var ju också kära och spontana besökare i mitt föräldrahem, när jag växte upp. Morbror Hjalmar var också en god rådgivare till mamma, vad gällde olika frågor kring affären, när hon blev änka.

Stephan Kullberg berättar vidare om sin faster:
Ett av mina första minnen av faster Signe är från det ovan omtalade bröllopet med David Johnfors. Signe var gudmor till både Gunnel och mig, och vi båda var brudnäbbar på bröllopet. Det var ett magnifikt bröllop med massor av folk och bröllopsmiddag på Centralhotellet, som då ägdes av brodern Herman och hans hustru Tyra. Hotellet var fullt till sista plats av alla inbjudna och jag minns särskilt hur man ropade brudparet ut från platsen utanför hotellet massor av gånger på kvällen. Signe hade inte enbart en underbar sångröst, hon var dessutom också en god pianist och tjänstgjorde inte så sällan som organist i kyrkan. Hos henne gick jag för att lära mig spela piano, men intresset var svalt från min sida, så någon pianist blev jag inte. Det var väl inte så ofta jag övade hemma, men när jag kom till henne för att spela upp, hade hon alltid så mycket att göra i köket, så jag fick sätta mig och öva någon timma innan hon kom in och tog hand om mig. Hon visste hur en "slipsten" skulle dras.

Hennes man David var med i kyrkobröderna och genom att de båda var med i kyrkokören kom de att bli god vän komministern Bertil Bexell och hans fru. Även sedan han flyttade från Högsby och blev kyrkoherde i Ryssby, kom han alltid in och hälsade på Signe när han hade sina vägar förbi.

Johan Kullberg ställde samman denna text till släktmötet 2022: Signe Hulda Adele Gustafsson föddes 1894-04-17 i Kullen, och vi tror att hon tog namnet Kullberg ungefär samtidigt som sin bror Hjalmar som hon var mycket fäst vid. Hon gifte sig 1931 med David Johnfors, köpman från Fågelfors, förhållandevis sent i livet beroende på att hon varit lungsjuk (TBC ej klarlagt) i flera år och då vistats på sanatorier. Hon och David hade brevkontakt under den tiden.

Det lär ha varit ett mycket välbesökt bröllop, och min pappa Stephan, hennes gudson, var brudnäbb ihop med Gunnel Kullberg Axels dotter som också Signe var gudmor till. David dog tyvärr väldigt tidigt, 1942, och Signe drev själv affärsrörelsen på Storgatan, i huset Ericsborg, vidare. Den hade David tagit över från Carl Erikssons speceri- och diversehandel. Signe hade god hjälp av sin bror Hjalmar som var duktig på räkenskaper och de stod dessutom varandra mycket nära. Hon fick kämpa med affärsrörelsen som änka för att försörja sig och två barn, och hyrde ett tag ut två rum i villan för att få in lite extra. Det är den vita villan nedanför Centralhotellet/Emågården.

Signe hade en fin sångröst, tog sånglektioner under sina år som barnflicka i Göteborg och Berlin av fil kand Axel Ringström, och fick ofta ta solon i kyrkokören på konserter, begravningar och annat, och även så i bl a Växjö Domkyrka. Som flera av syskonen fick hon medaljen Musica Sacra efter 40 år i kyrkokören, en medalj som Katarina har kvar. Signe sjöng även på Katarinas bröllop, både i kyrkan och på middagen.

Signe umgicks en hel del med Hjalmar och Iwa Kullberg, och min pappa Stephan fick, kanske något motsträvigt, ta pianolektioner. Det fick f.ö. även Annalisa göra, och de umgicks också en hel del. Stephan hälsade alltid på henne när han var hemma i Högsby.

Signe blev med tiden mer och mer dement, och jag har svaga minnen att jag som liten var med ibland när pappa hälsade på henne på hemmet Kvillgården, som ligger bakom Högsby kyrkas församlingshem. På senare år flyttades hon till vårdhem i Västervik där hon gick bort så sent som oktober 1984. Signe blev alltså 90 år gammal trots sjukdom i unga år och demens på senare år då fanns ännu två av syskonen utifrån Kullen kvar i livet (David och Helga).

Spouse(s) and children

Married 1931-12-27 in Högsby kyrka

DAVID Hilding JOHNFORS.

Born 1892-07-04 in Fågelfors.
Died 1942-12-05 in Högsby.
Köpman.

MONA SIGNE KATARINA BLADIN.

Born 1934-03-26 in Kalmar(BB) (Högsby).
Died 2024-05-01 in Enköping.
Socialsekreterare i familjerätt.


MATS DAVID STAFFAN JOHNFORS.

Born 1936-03-13 in Oskarshamn(BB) (Högsby).
Died 1987-10-18 in Växjö.
Buried in Högsby, i David Johnfors grav.
Köpman.


OLA DAVID URBAN JOHNFORS.

Born 1937-05-13 in Högsby.
Died 1938-03-28 in Högsby.
Buried in Högsby, samma grav som David Johnfors.


Index of persons      

Created 2022-11-04 using Disgen version 8.2d.